CODUL LUI CEZAR
UNUL DIN CELE MAI VECHI SISTEME DE CRIPTARE DIN LUME!
Sic transit gloria mundi!

Mărețul Cezar, împăratul al cărui nume e pentru împărați ceea ce Xeroxul e pentru copiatoare, a ajuns o biată fantomă.

Numai bine pentru tine: acum că nu mai e legat de un corp fizic, te va însoți la fiecare probă din acest tutorial, din jungla indiană în templul aztec. În plus, știe răspunsul la absolut orice întrebare. Să știi, totuși, că nu pare prea dispus să discute despre obiecte ascuțite. No clue as to why.

La fiecare probă din acest tutorial, vei avea un „tab” numit „Sfaturile lui Cezar”. Te sfătuim să îl citești doar dacă ți-ai bătut capul pe cont propriu primele cinci minute.

Acum, dă click pe tab-ul „Indiciu”, unde vei găsi codul pe care trebuie să îl descifrezi. Când crezi că știi răspunsul, dă click pe „Soluția”.

Succes!

CĂLĂTORIM ÎN TIMP…
  • Cezar folosea codul în care e scris mesajul de mai sus pentru a trimite mesaje sensibile trupelor de pe front – și îl folosea exact cum l-am folosit noi aici, cu aceeași „cheie”!
  • Un cod Cezar înseamnă că fiecare literă a fost înlocuită cu litera aflată la un anumit număr de poziții mai la stânga sau mai la dreapta în alfabet (mereu aceeași).
  • De exemplu, dacă litera A devine litera B, litera B devine litera C ș.a.m.d. (adică tot alfabetul se mută mai la dreapta cu o poziție), cuvântul ABECEDAR devine BCFDFEBS.
  • Dacă aceste sfaturi nu sunt suficiente, vezi ce zice chiar titularul, în tab-ul „Sfaturile lui Cezar”.

În primul rând, vreau să-ți spun că cine a inventat porumbeii a fost un nesimțit. A, despre mesaj?

  • Ca să te prinzi cum au fost înlocuite literele, ai două opțiuni: brute force, adică încerci variantele pe rând (ceea ce durează mult) sau încerci să te prinzi din context care e „cheia” – cu câte litere a fost mutat alfabetul și dacă la dreapta sau la stânga (alternativ, + sau -). Spre exemplu, o cheie „-7” ar însemna că litera A devine litera T.
  • Dacă ai o meserie de asta modernă cu inițiale, gen IT, s-ar putea să recunoști mesajul din multe alte tutoriale.
  • Introdu soluția respectând exact punctuația și capitalizarea din indiciu: folosește litere mari unde în original erau mari și la fel pentru cele mici, include spații și semne de punctuație ca în original. Reține, însă, că nicio soluție de la niciun joc The Key nu include diacritice!
Dacă crezi că știi soluția, apasă butonul de mai jos și introdu-o în formularul de pe pagina următoare. Dacă este corectă, vei primi o confirmare. Dacă nu… hai înapoi!

Ai nevoie de ajutor? Trimite pagina unui prieten și vezi dacă se descurcă! Oameni diferiți văd lucrurile din cu totul altă perspectivă și ar putea veni cu idei originale.

Nu merge nicicum? Întreabă echipa The Key. Stăm destul de mult pe Messenger, așa că ne poți trimite un mesaj în care să ne spui la care joc și la care probă te-ai blocat. Răspundem cu hint-uri, nu cu soluții!

Preferințe
Când vizitezi acest site, acesta poate salva informații prin browserul tău, de obice în formă de cookie-uri. Aici îți poți schimba preferințele; ține cont că blocarea unor cookie-uri (precum cele Youtube) poate bloca conținutul care depinde de platforma în cauză.